Paarden Coaching

Met paarden coachen bedoelen we eigenlijk we coachen de mens en het paard is de co coach. Paarden zijn van nature erg sensitief en maken gebruik van lichaamstaal. Wij mensen stralen ook veel uit qua lichaamstaal, alleen zijn we ons daar niet altijd bewust van. Want de woorden die we zeggen, zijn lang niet altijd in lijn met hoe we ons voelen. 

 

Paarden laten ons zien, door middel van spiegeling, wat ons gedrag doet. Je krijgt dus inzicht in je eigen handelen en gedrag en met oefeningen leer je wat je anders kunt doen. 

Paarden zijn echte leermeesters voor de mens. 

Dat komt omdat ze in kudde verband leven. Een paard is een vluchtdier, dus het moet altijd alert zijn voor gevaar. Daarom is het veilig stellen of sterk houden van de kudde ook zo belangrijk. In zijn eentje overleefd het paard het niet in de natuur. Maar de kudde zorgt ervoor dat dat wel lukt. 

Als je met een paard aan het werk gaat, zal hij altijd willen dat je lichaamstaal goed is, en daar zal hij alles aan doen. Want op dat moment vorm je samen een mini kudde. Zijn natuurlijke instinct zorgt ervoor dat de kudde sterk moet blijven. Dus dat is eigenlijk wat er gebeurd met het coachen.  

De kracht van de kudde is op deze foto mooi te zien. Ieder paard helpt hier en zorgt voor rust, ontspanning en verbinding met elkaar, en voor het meisje verbinding met zichzelf...waardoor ze zo mooi bij haar blijven staan. 

En het geeft haar een gevoel van zelfvertrouwen en trots dat ze zo tussen de paarden durft te staan...ze voelt zich veilig in de kudde...

Een paard denkt niet aan gisteren of aan morgen, maar is altijd in het nu. Ook dat is vaak een mooie spiegeling voor de mens. Want wij houden vaak onbewust dingen uit het verleden vast, die zorgen voor (onbewuste) blokkades. Of we zijn al bezig met de toekomst, als dit of als dat...Het paard pikt dit direct bij je op en zal je hierop wijzen. 

  

Ik gebruik de paarden coaching vaak met kinderen. Ze hoeven dan niet steeds te praten, maar ze mogen doen en ervaren en dat werkt vaak heel goed. Ze voelen namelijk wat ze anders mogen doen. En woorden zijn dan ook maar woorden, ervaren is voor mijn gevoel de beste manier van leren.


Zo hebben de paarden echt hun eigen rol en kwaliteiten die elkaar mooi aanvullen. En ze kunnen elkaar ondersteunen in het coach proces. Vaak kiest de coachee een paard, maar de andere 2 paarden mogen er bij, daar kunnen ze zelf voor kiezen. Op die manier krijg je altijd weer bijzondere momenten, omdat ze zo goed zijn in het aanvoelen wat er nodig is om dingen aan te passen of te veranderen. 

Bij kinderen start ik voorafgaand aan de paarden coaching met een fotoreading. Dat is in plaats van een intake. Je kunt bij de fotoreading uiteraard een hulpvraag geven. Maar vanuit de fotoreading bekijken we samen wat er nodig is. Dat kan werken zijn met het kind. Maar ook vaak met een (van) of allebei de ouders. 

Yuri

Hier zie je Yuri. Yuri is een draver en erg sensitief. Yuri is een paard wat je heel goed kan laten voelen of je in contact bent met jezelf. Verbinden is iets wat voor hem echt nodig is om met je te werken. Hij vindt het heerlijk om met kinderen te werken. En omdat hij zo sensitief is, pikt hij haarfijn op wat je nodig hebt of wat je anders mag doen. 

 

Hij is echt gegroeid in zijn rol als co coach en heeft inmiddels al heel wat kinderen geholpen, gewoon door er te zijn...En met zijn grootte is hij soms best spannend voor kind en soms ook voor de volwassene, maar ze ervaren een enorm gevoel van rust als ze met hem werken. Waardoor je zelfvertrouwen bijna automatisch groeit...

Bink

Dit is Bink, onze kleine mini shetlander. Hij is klein van stuk, maar groots in wat hij doet. Hij laat zich niet zomaar aan de kant zetten en is een ster om je bewust te maken van je eigen ruimte en je grenzen. Waar liggen die, en hoe ga je daar mee om? Het is een echte knuffelkont en hij vindt het heerlijk om gepoetst te worden. Dus je moet echt je mannetje staan om met Bink aan het werk te gaan. Kinderen zijn dan ook trots als hij naar ze luistert en met ze wil werken. Dat geeft vertrouwen in jezelf! 

Silver

Dit is Silver, de enige dame in de kudde. En een dametje dat is ze zeker, ze beweegt echt sierlijk en lief en kan de mannen echt voor haar laten lopen...

Silver is erg sensitief en alert en daarom staat ze vaak "aan".  Ze is als laatste bij ons gekomen en mag hier lekker paard zijn. Zo hoop ik dat ze leert voelen dat je ook "uit" kunt staan en je toch veilig kunt voelen, binnen de kudde. Wat dat is de kracht van een kudde. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. En als ze dat kan ervaren dan kan ze haar sensitiviteit heel mooi gebruiken tijdens de sessies.